Tilbake til hovedside     Derfor laget vi boka                                                                   Om bruk av bok og veileder     For pressen     Vi samarbeider med     Bestill boka på internett  


Bestill boka på internett
  

 
T A T T   P Å
K O R N E T

 
 
Verdier og praksis i økologisk landbruk
   
   
Helsedirektoratets
retningslinjer for
mat og måltider
i barnehagen

  
  
Er økologisk
matservering
dyrere?

   
   
Økologisk
kjøkkenvett

     
   
10 råd for mer
lokal og økologisk
mat i barnehagen

   
   
Oppskrifter
 
  
Nettressurser om
økologisk mat

 

Formidlingsprosjektet og barneboka Kornet.no
er initiert av
 

Fellesløft for norsk
økologisk matkorn

 


   
post@allgronn.org

  

    

Oppskrifter

Oppskrifter – brød og grove rundstykker

Grove rundstykker med grønnsaker               

500 g økologisk grovt speltmel (sammalt)
500 g økologisk fint siktet speltmel
20 g gjær
3-4 ts salt
2 økologiske egg
200 g økologisk gulrot, fint reven
10 g (1 dl) hakket økologisk persille
5 ss økologisk rapsolje
3 dl økologisk grønnsaksjuice
3 dl vann

Til pensling 1 egg, pisket sammen med litt kaldt vann.

Gjæren smuldres fint i melet. De øvrige ingredienser tilsettes, det blandes og deigen eltes til den er blank og smidig. Deigen hever tildekket et lunt sted, ca 1 time eller til dobbelt størrelse. Formes til rundstykker, etterhever og pensles med sammenpisket egg og vann.

Bakes på nederste rille i ovnen ved 225 grader i 15-20 minutter.

Barna elsker disse rundstykkene! Rundstykkene er gode med salat, pålegg eller ost, til lunsj – eller til den lille sulten inn imellom.

 
Luksus-utgaven som stenbakt brød:

Samme ingredienser, men annen bakeprosess.

Gjæren smuldres fint i melet. De øvrige ingredienser tilsettes, det blandes og deigen eltes til den er blank og smidig. Deigen stilles til heving i 30 minutter. Skrap deigen ut på bordet, avgass den lett
(elt noe av luften ut), legg den i bollen, og hev i ytterligere 30 minutter.

Forvarm ovnen med stenplate (fås kjøpt) til 250 grader varmluft. Skrap igjen deigen ut på bordet. Avgass den lett, fold og form til en kule, som legges med oversiden ned i en hevekurv, og stilles til etterheving i 45 minutter eller til knapp dobbelt størrelse. Vend deigen over på en bakespade, som er drysset med maisgryn. Snitt brødet. Fyll ovnen med vann fra en sprayflaske, og lemp brødet inn på stenplaten. Spray mer vann inn i ovnen, og demp straks varmen til 210 grader. Brødet skal bake i 25-30 minutter.

Med tillatelse fra Skærtoft Mølle, Danmark.

 

Mørkt hjerte-speltbrød

20 gr gjær
1,2 liter kaldt vann
3-4 ts salt
4 ss økologisk olje
200 gr økologisk speltflak
1 kg økologisk grovt sammalt speltmel

Gjær løses opp i lunkent vann. Bland salt, speltflak og mel og tilsett i vannoppløsningen sammen med olje. Rør til deigen er glatt, smidig og elastisk. Deigen helles i en smurt form (hjerteform gir flotte hjertebrød), dekk til med fuktig håndkle og la stå natten over, ca 10 timer. Bakes nederst i ovnen v/200 grader i ca 1,5 timer.

Baketips for spelt:
Speltmel og andre typer av urhvete som emmer og enkorn har forskjellig bakeegenskaper sammenliknet med den moderne hveten. For å unngå at speltbrød blir tørt og faller sammen skal det ikke eltes så lenge som den moderne hveten.

Gluten, cøliaki og urhvete:
De gamle hvetesortene har alle gluten i seg, men protein-sammensetningen skiller seg fra den moderne hveten. Personer med cøliaki tåler derfor ikke hvete, spelt, emmer og enkorn (i tillegg til bygg og rug, hvorimot havre, hirse, bokhvete, mais og ris, som ikke inneholder gluten, kan fordøyes av personer med cøliaki). Erfaringer viser samtidig, at personer med hveteintoleranse i noen tilfeller kan spise spelt, emmer og enkorn. Spelt av sortene Oberkulmer rotkorn og Enbers rotkorn er opprinnelige, uforedlete sorter i tillegg til noen få andre speltsorter. Resten av speltsortene på markedet er innkrysset med moderne hvete for å gi høyere avlinger, men med det resultat at proteinsammensetningen blir lik den moderne hveten.

Baketips: hvis man blander gjær med salt ’smelter’ gjæren og den lar seg lettere røre ut i vann.


Thors Brød

500 g økologisk sammalt spelt
1 kg økologisk siktet spelt
200 g økologisk klemt spelt
200 g økologisk byggmel
200 g økologisk sammalt rug
250 g økologiske store havregryn
2 ss økologisk havsalt
1,5 dl økologisk sesamfrø med skall
1,8 l vann 30-35 grader
5 g gjær (ikke tørrgjær)

(gir ca 60 skiver brød)

Setting av deig
Deigen settes om morgen for utbaking om ettermiddagen. Eller den settes sent om kvelden og bakes ut neste morgen. Forslag til hvordan du kan sette deigen: Varm vannet til det er håndvarmt. Bland opp mel, gryn, salt og frø. Løs opp 5 g gjær (1/10 pakke) i den lunkne væsken. Hell væsken i melblandingen mens du graver rundt i melet med hånden, til deigen har en jevn konsistens.  

Hensikten med så lite gjær er at hevetiden blir lang. Det gir 2 fordeler: melets egen aroma kommer maksimalt fram og brødet blir mer holdbart.

Du setter deigen på et kvarters tid. Den skal ikke være for fast, men heller ikke flytende. Det ser ut til at luftfuktigheten spiller inn, og høy luftfuktighet gjør deigen mer flytende. Det er høyere luftfuktighet om sommeren enn om vinteren, og høyere langs kysten enn i innlandet. Dette må du ta hensyn til - væskebehovet kan variere med over 1 dl. Har du hatt i for mye væske, kan du tilsette mer mel. Prøv deg fram, og finne en god konsistens.

Heving
Deigen settes til heving under lokk i en kjele (ikke aluminium) eller et kar som rommer 7-10 liter. Den skal stå til hevning i 8 timer ved vanlig romtemperatur (10 timer i et litt kjøligere rom). Er temperaturen over 20 grader, kan det gå raskere enn 8 timer. Raskere heving gir et mindre smakfullt brød. Mens deigen hever kan du gå på arbeid, eller legge deg til å sove. Det er ingen grunn til å sitte og vente. Hevingen foregår langsomt til å begynne med, men mot slutten kommer deigen helt opp i lokket på en 7 liters kjele.

Utbaking
Slå deigen ut på et meldrysset bakebord. Del den i 3 like store emner og bland inn så mye siktet speltmel at den ikke kleber for mye på fingrene. Du behøver ikke kna noe særlig - legg emnene så fort som mulig i smurte former. Fukt hendene så deigen ikke kleber og se om du kan forme toppen av emnene slik at de blir høyest langsetter midten. Skjær et dypt spor langs midten på hvert brød, dryss litt mel i sporet og skjær igjen. Da sprekker brødet i dette sporet under steking og det hever ikke skjevt. Etter min erfaring er de lange og smale blikkformene med hamret overflate langt bedre og billigere enn de elokserte (overflatebehandlet aluminium). Selv bruker jeg 30 eller 35 cm lange former (drøyt 2 liter).

Steking
Så snart du har fylt formene, setter du disse inn i kald ovn på rist eller plate, nederste rille på 200 grader. Ikke bruk varmluft og har du en komfyr som varmes ekstra raskt opp, må du kanskje ta oppvarmingen i to etapper. Da setter du ovnen på 50 grader i 15 min og deretter på 200 grader. På denne måten foregår etterhevingen mens ovnen varmes opp. Brødene er ferdigstekte etter ca. 1 time 30 min. Ønsker du mer skorpe, kan du steke lenger. Velt brødene ut på rist straks de er ute av ovnen, la dem tørke og avkjøle uten dekke.

Thor fra Helios har satt sammen denne nydelige oppskrift på brød. Smakfull og sunn!

Hannes müslibrød

Dette brød er et sunt alternativ til kake og kan varieres etter eget ønske. Prøv gjerne med andre tørre frukter og prøv forskjellige kombinasjoner av mel.

200 gr økologisk havremel (eller byggmel)
200 gr økologisk hvetemel (eller fint speltmel)
600 gr økologisk grovt rugmel
1 dl økologiske byggkjerner
1 dl økologiske rugkjerner
1 dl økologiske speltkjerner
100 gr økologiske nøtter etter eget valg (f.eks. hasselnøtt, mandler, valnøtt), hakket
100 gr økologiske rosiner
100 gr økologiske abrikos/epler, i mindre stykker
100 gr økologiske svisker, i mindre stykker
75 gr økologiske sesamfrø
3-4 ts salt
50 gr gjær (kan reduseres, hevetid forlenges)
2 ss økologisk sitronsaft
1 liter vann

Kjerner kokes med 6 dl vann i ca 45 minutter og stilles til avkjøling.

Gjær løses opp sammen med salt i lunkent vann (kaldt vann ved små mengder gjær og lengre hevetid). Hell sitronsaft i væsken. Bland øvrige ingredienser og tilsett de avkjølte kjerner. Hell væsken i blandingen.

Elt godt til deigen er smidig og elastisk. Fyll i langpanne og la stå til heving til dobbelt størrelse under fuktig håndkle. Settes inn i ca 200 grader varm ovn på midterste rille i ca 30 minutter.Speltbrødmed variasjoner

300 gr økologisk sammalt speltmel (kan byttes ut med sammalt hvetemel)
700 gr økologisk fint speltmel (kan byttes ut med hvetemel)
50 gr gjær
3-4 ts salt
1 dl økologisk solsikkeolje/rapsolje (kan utelates)
7-8 dl vann

Løs opp gjær sammen med salt i lunkent vann (kaldt vann ved små mengder gjær og lengre hevetid). Bland mel og hell i olje og vann. Elt grundig til deigen er smidig, blank og elastisk. Deigen er forholdsvis fuktig. Hell deigen i formen og la den heve til dobbelt størrelse. Settes inn i ca 225 grader varm ovn (200 grader varmluft) på midterste rille i ca 25 minutter.

Har du travelt og allikevel ønsker deg et deilig nystekt brød, så prøv lyn-varianten av dette brød:

300 gr økologisk sammalt spelt
700 gr økologisk fint speltmel (evt hvetemel)
50 gr gjær
3-4 ts salt
1 dl økologisk solsikkeolje/rapsolje (kan utelates)
ca 1 liter vann

Løs opp gjær sammen med salt i lunkent vann. Bland mel og hell i olje og vann. Elt grundig til deigen er smidig, blank og elastisk. Hell den våte deigen i langpanne (evt to langpanner) og sett direkte inn i 300 grader varmluft på midterste rille i 8-10 minutter. Ha en skål med vann inne i ovnen (dampfunksjon). Deigen skal ikke stå til heving.

Du kan enkelt smaksette dette brød, så det blir et festlig tilbehør til maten eller når du er sulten for moro skyld. Prøv for eksempel denne italienske foccacia-varianten:
 
Legg oliven oppå deigen og press dem lett ned, dryss maldonsalt og krydderi etter smak over og hell olivenolje over før du setter brødet inn i den 300 grader varm ovn.Solsikkebrød

7-8 dl lunkent vann
300 gr økologisk hvetemel
300 gr økologisk sammalt hvetemel
150 gr økologisk sammalt rug
150 gr økologisk klemt rug

2 dl økologisk solsikkefrø
50 gr økologisk sukker, sirup eller honning
3-4 ts salt
50 gr gjær
1 dl økologisk solsikke-/rapsolje

Løs opp gjær sammen med salt i lunkent vann (kaldt vann ved små mengder gjær og lengre hevetid). Bland mel, klemt rug, frø og sukker og hell i vann-gjær blanding og olje. Elt grundig til deigen er smidig, blank og elastisk. Deigen er forholdsvis fuktig. La deigen heve tildekket i ca 1 time til dobbelt størrelse. Elt luften ut av deigen og hell deigen i 2 smurte former og la dem etterheve. Alternativt kan deigen etter grundig eltning helles direkte i formene og heve til dobbelt størrelse (dvs kun en elteprosess). Settes inn i 200 grader varm ovn (175 grader varmluft) på midterste rille i ca 40 minutter.


Gammeldags surbrød

Surdeig

400 gr økologisk siktet hvetemel
4 dl lunkent vann
10 gr gjær

Løs opp gjæren i det lunkne vann og rør melet i. Rør til deigen er glatt. La stå et døgn ved stuetemperatur og under lufttett dekke.

Resten av deigen

Ca. 600 gr økologisk siktet hvetemel
2 dl kefir
10 gr gjær
3-4 ts salt
Eggehvite til pensling
Evt karve til drys

Oppløs 10 gr gjær sammen med salt og tilsett lunken kefir. Bland i siktet hvetemel, hold litt av melet tilbake til du ser, hvor mye deigen vil ta. Rør i begynnelsen med en skje og elt så deigen godt med hendene, til den slipper hånd og bord. 

La deigen heve tildekket til dobbelt størrelse. Slå dernest luften ut av deigen og form den til 2 brød (eller 10 baguetter, eller mange rundstykker) og la den etterheve på bakeplaten på bakepapir (som kan brukes mange ganger) i minst en halv time. Snitt brødene med en skarp kniv og pensle med pisket eggehvite. Du kan også nøye deg med å stryke det med vann med hånden. Dryss eventuelt karve på.

Sett brødene inn i ca 225 grader varm ovn i ca 35 minutter, midt i ovnen. Baguetter og rundstykker skal bake i ca 20 minutter. Sett brødene til avkjøling på rist.

Du kan sjekke om brødet er ferdig ved å banke på det med en knyttet neve. Hører du en hul lyd, er brødet ferdig. Er lyden mer dump, skal det ha 5 minutter til.

Hentet fra Birgit Brunsted ’Tidens tand – den daglige mad med større fornøjelse’.Speltbrød med surdeig

500 gr surdeig
2,5 liter vann (30 grader)
3,6 kg økologisk sammalt spelt (romtemperatur)
25 gr salt

La deigen stå i en time, til den begynner å heve. Ta av 500 gr deig og bland i 2 dl vann og 200 gr sammalt spelt. Sett deigen på kjøl og bruk den som surdeig ved neste baking. Til den resterende deigen tilsettes salt og det blandes godt til deigen er blank, smidig og elastisk. Tilsett evt. litt mer sammalt spelt – deigen skal la seg forme på bordet nå. Form til brød og legg i smurte former. Denne oppskriften blir til 4 brød på vel 800 gr.

La brød heve i 1-1,5 timer. Stekes på 210 grader varm ovn i 40-45 minutter (92-97grader kjernetemperatur).

Oppskrift fra baker Øystein Løvlie, Godt Brød

 

Christers Emmerbrød

1 kg økologisk emmer-mel
1 kg økologisk siktet speltmel
40 gr havsalt
80 gr gjær
1,4 liter lunkent vann

Mel, salt, gjær og vann blandes til homogen masse for hånd (trengs ikke elting). Deigen settes i ro 30-45 minutter, formes og legges i smurte former. Deigen hever 30-45 min. Sett brødene inn i en 250 grader varm ovn i 10 minutter, og deretter settes temperaturen ned til 175 grader i de neste 55-60 minutter.

Oppskrift fra Christer Hamre, tidligere baker i Dinkelbakeriet

 

Den Gode Bakers speltbrød

300 gr økologisk frøblanding av lin, sesam, solsikke, hirse, bokhvete
150 gr økologisk speltkli
460 gr økologisk sammalt speltmel (eller hvetemel)
1,4 kg økologisk siktet speltmel (eller hvetemel)
40 gr havsalt
20 gr gjær
Ca 80 gr frøblanding (samme blanding som ovenfor, men som topping på brødet)

Skold frøblandingen sammen med kli. Når denne blandingen er avkjølt tilsettes gjær. Bland mel og salt og tilsett det til frøblandingen. Elt deigen til den er jevn og smidig og hell i smurte former. Dryss frøblandingen over deigen som er lett fuktet med vann. La brødene heve til dobbelt størrelse. Sett brødene inn i en 230 grader varm ovn i 45-50 minutter. Ta ut brød av formen og la dem avkjøle før du skjærer i dem. Det blir 4 brød av denne porsjonen.

Oppskrift fra Den Gode Baker

Foccacia

7-8 dl lunkent vann
1,1 kg økologisk siktet spelt
40 gr økologisk honning
40 gr gjær
40 gr havsalt

Pesto, cherry tomat og oliven som topping

Rør ut gjær og honning i lunkent vann. Bland mel og salt og tilsett til vannet. Elt deigen til den er glatt og smidig. Hell deigen i smurte langpanner og legg på topping, som presses lett ned i deigen. Sett brødet inn i en 300 grader varm ovn og senk dernest øyeblikkelig temperaturen til 230 grader og la steke i ca 7-8 minutter (avhengig av ovn).

Tips: Rett etter at brød er satt inn i varm ovn helles et lite glas vann inn i en langpanne i ovnen. Dette gir en dampfunksjon, som gjør brødet ekstra lekkert.

Oppskrift fra Den Gode Baker

 

Pizzabunn

3 dl lunkent vann
Ca 600 gr økologisk siktet spelt
30 gr økologisk olivenolje
30 gr gjær
10 gr havsalt

Diverse topping etter eget ønske, f.eks. tomat, kjøtt, ost, løk, krydder.

Rør ut gjær i lunkent vann og olje. Bland mel og salt og tilsett til vannet. Elt deigen til den er glatt og smidig. Rull ut deigen i ønsket form og størrelse og legg på topping. Sett pizza inn i en 250-300 grader varm ovn og la steke til osten bobler og blir gylden i kanten.

Oppskrift fra Den Gode Baker

 

Pita brød 

Pita brød er den perfekte ’emballasje’ for matfyll

1 kg økologiske hvetemel (eller fin speltmel, og det kan også blandes i litt sammalt mel)
6 dl lunken vann
50 gr gjær
2-3 ts salt
Litt økologiske olje

Løs opp gjæren sammen med salt i lunkent vann. Bland i melet og elt grundig, til deigen slipper hånd og bord. Hell oljen i en skål og vend deigen i oljen til den er suget opp. La deigen heve tildekket i minst en time, til dobbelt størrelse. Slå luften ut av deigen med flat hånd. Fold den sammen og slå den ut igjen. Gjenta dette et par ganger. Del så deigen i 20 stykker og rull dem ut til de er ca 12 cm i diameter. Legg dem på en plate med bakepapir og sett dem i en 250 grader varm ovn. Ovnen må være så varm, ellers blir de ikke hule inni. La dem steke i 10-15 minutter. Hold øye med dem, de må ikke bli brune. Legg dem under et hard oppvridd håndkle til de skal spises – for at de skal forbli myke. Skjær dem halvt opp og fyll dem med hva du måtte ønske.

Hentet fra Birgit Brunsted ’Tidens tand – den daglige mad med større fornøjelse’.Hannes kjernerugbrød med surdeig

Dette brød kan bakes med surdeig og gjær, eller med surdeig uten gjær, eller med gjær uten surdeig – du bestemmer selv. Har du kjøkkenmaskin, er det raskt og lett å lage dette brødet. Om du baker for hånd, må du regne med litt kliss. Men brødet blir godt uansett. Oppskriften gir to store rugbrød.

Surdeig*

5 dl økologisk rugmel eller sammalt hvetemel
Ca 3 dl Kefir (kan skiftes ut med vann)
10 gr gjær

Løs opp gjæren i Kefir og elt det sammen med melet. La det stå tillukket, f.eks. i et syltetøysglass, 4-5 dager et lunt sted.

Resten av deigen

Ca 1,5 liter lunkent vann
900 gr økologisk rugmel (gjerne sammalt)
400 gr økologisk speltmel/hvetemel (gjerne sammalt)
200 gr økologisk byggmel/4-korns mel
250 gr økologisk klemt rug (prøv også gjerne hele kjerner, bløtlagt i kokende vann og avkjølt)
250 gr økologisk solsikkefrø/linfrø/sesamfrø (i blanding eller bare en type etter ønske)
5 ss økologisk solsikkeolje/rapsolje
3 ss salt
50 gr gjær (kan gjerne utelates og i stedet langtidsheves)
Evt. litt appelsinjuice eller saften fra en økologisk sitron (for smak og bedre heveprosess)
Litt olje/smeltet smør til pensling (smør smaker best)

Rør surdeigen ut med det lunkne vann. Bland i gjær, hvis du ønsker deg et luftigere brød på kortere tid. Bland de tørre ingredienser og tilsett surdeigsoppløsningen sammen med appelsinsaft/sitronsaft og olje. Deigen eltes godt. Bruker du kjøkkenmaskin, bruk bare sakte hastighet i ca 20 minutter. Deigen skal være bløt, smidig, blank og elastisk. Husk å ta fra en klump deig til neste baking og legg den i et glass med lokk – varer det lenge før neste baking, skal den i kjøleskap. Smør to store rugbrødsformer (større enn vanlige brødformer) med olje/smeltet smør og strø i rugmel. Fordel deigen i formene og sett dem tildekket til heving et lunt sted. Uten gjær skal brødene stå i ca 10 timer. Med gjær skal brødene stå i 1-2 timer, avhengig av temperatur.

Sett brødene nederst i en 180 grader varm ovn i ca 1¼ time, eller i en 160 grader varmluftsovn i ca 1¼ time. Du kan sjekke om brødet er ferdig ved å banke på det med en knyttet neve. Hører du en hul lyd, er brødet ferdig. Er lyden mer dump, skal det ha 5-10 minutter til. Prøv deg litt frem – avhenger av brødformens størrelse og ovnen.

Når du har tatt brødene ut av ovnen kan du la en kniv skjære rundt mellom brød og form innen du banker dem ut. La dem stå til avkjøling på rist. Brødene skal stå og sette seg litt før du skjærer i dem, og de er enda bedre dagen derpå.

*Denne surdeigen er enkel å lage og smaker godt. På www.mat.no finner du også oppskrift på surdeig, men den er noe mer krevende og vanskelig å fremstille.

 

Rugbrød

Har du ikke lyst på rugbrød med surdeig og kjerner, kan du naturligvis bake uten. Her følger en enkel oppskrift på to store rugbrød.

Ca 1,5 liter lunkent vann
1,5 kg økologisk rugmel
500 gr økologisk hvetemel/speltmel
50 gr gjær
3 ss salt
Evt saften fra en økologisk sitron (for smak og bedre heveprosess)

Har du likevel lyst på litt kjerner og frø kan du tilsette etter smak, f.eks. 5 dl rug-/hvetekjerner lagt i bløt i kokende vann eller solsikke-/lin-/sesamfrø.

Løs opp gjær med salt i lunkent vann. Bland mel og tilsett vannblanding sammen med sitronsaft. Elt deigen grundig. Bruker du kjøkkenmaskin, bruk bare sakte hastighet i ca 20 minutter. Deigen skal være bløt, smidig, blank og elastisk.

Smør to store rugbrødsformer (større enn vanlige brødformer) med olje/smeltet smør og strø i rugmel. Fordel deigen i formene og stil dem tildekket til heving et lunt sted i 1-2 timer, avhengig av temperatur.

Sett brødene nederst i en 200 grader varm ovn i 45 minutter til 1 time, eller i en 175 grader varmluftsovn i 45 minutter til 1 time. Du kan sjekke om brødet er ferdig ved å banke på det med en knyttet neve. Hører du en hul lyd, er brødet ferdig. Er lyden mer dump, skal det ha 5-10 minutter til. Prøv deg litt frem – avhenger av brødformens størrelse og ovnen.

Når du har tatt brødene ut av ovnen kan du la en kniv skjære rundt mellom brød og form innen du banker dem ut. La dem stå til avkjøling på rist. Brødene skal stå og sette seg litt før du skjærer i dem, og de er enda bedre dagen derpå.

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

Oppskrifter – Grøt 

Grunnoppskrift grøt med variasjonsforslag, 4 porsjoner:

4 dl valset økologisk havre, eller annen kornart
8 dl vann
2 dl økologisk melk
½ ts salt

Bland vann og valset korn i en gryte, kok opp og la grøten småkoke i 5 minutter. Rør rundt underveis. Smak eventuelt til med salt.
Rør melk i og varm grøten til den har en passende konsistens.
 
Grøten kan tilsettes tørkede økologiske frukter, nøtter og bær.
Grøten kan tilsettes dampede økologiske grønnsaker, fisk eller kjøtt tilsatt 1 ts økologisk tistelolje.


Havregrøt – fin og god, 4 porsjoner

4 dl grove økologiske havregryn
12 dl vann
½ ts salt

Bløtlegg havregryn i kaldt vann ettermiddagen før. Tilsett salt neste morgen. Tilsett evt. mer vann, da havregryn sveller mye på en natt. Kok opp og la småkoke under omrøring i 8-10 minutter.

Nytes med raspet fersk frukt eller tørket frukt, og kanskje en skvett tjukkmjølk eller Kefir.

Øystein Løvlie, Godt Brød

 
Vintergrøt, 4 porsjoner

4 ss knuste økologiske bokhvetegryn
4 ss økologisk byggryn, helst knust
4 ss hel økologisk hirse
4 ss økologisk sesamfrø
4 ss økologisk linfrø
1 ts salt

Evt økologiske rosiner eller annen økologisk frukt skåret i mindre stykker

Alle ingredienser blandes i en gryte, vann helles på til det dekker. Står til neste dag og tilsettes evt mer vann om nødvendig. Grøten kokes ved middels til svak varme i ca 15 minutter. Tilsett salt.

Fra www.dk-kogebogen.dk


Müsligrøt, 4 porsjoner

1 liter vann
3½ dl økologisk havregryn
100 gr tørret økologisk frukt, f.eks. eple, aprikos, rosin
½ dl hakkete økologiske hasselnøtter
½ dl økologisk sesamfrø
½ dl økologisk kokosmel
½ ts salt
Evt kanelsukker

Rør havregryn og vann i en gryte og bring det i kok mens du rører i grøten. Tilsett resten av ingrediensene og kok et par minutter. Hvis grøten blir for tykk, tilsett litt mer vann. Smak til med salt. Dryss evt litt kanelsukker over grøten.

Fra www.dk-kogebogen.dk

  

Restegrøt, 4 porsjoner

½ liter kokte ris fra dagen før
½ liter økologisk melk
Ca 2 dl økologisk havregryn
Evt kanelsukker og smør

Ikke kast ris som er til overs. Kok ris, som allerede er kokt en gang, i melk et par minutter. Tilsett havregryn og la grøten koke opp igjen. Server evt med kanelsukker og smør.

Fra www.dk-kogebogen.dk


Bygg-vassgrøt, 4 porsjoner

1 liter vann
5 dl økologisk byggmel
Økologisk sukker eller honning
1 ts salt

Kan serveres med økologisk eple- eller pærebiter, rosin, aprikos, bær o.lign. og Kefir

Kok opp vann og dryss i byggmel under konstant omrøring. Kok grøten på svak varme ca 10 minutter. Rør av og til for å unngå at den svir i bunnen. Smak til med salt og sukker. Kan serveres med eplebiter, rosin, aprikos, bær o.lign. Kefir smaker ekstra godt til bygg-vassgrøt.

Oppskrift fra Helios


Bygg-grøt, 4 porsjoner

1 liter økologisk melk
5 dl bygg-gryn (eller 3 dl havregryn og 2 dl bygg-gryn)
2 skrellet, revne økologiske epler eller eplemos
Litt salt

Kok opp melken. Bygg-gryn piskes i og revne epler tilsettes. La grøten koke ved svak varme i ca 10 minutter. Tilsett litt mer melk hvis grøten blir for tykk. Tilsett salt etter smak. Grøten smaker godt med kanel, smør og ahornsirup.

Skærtoft Mølle, DK


Bokhvetegrøt, 4 porsjoner

1 liter økologisk melk
140 gr økologisk bokhvetegryn
Litt salt

Kan serveres med økologisk frukt, nøtter og bær.

Kok opp melken. Dryss i bokhvetegryn under konstant omrøring. Demp varmen, legg på lokk og kok grøten i ca 45 minutter. Smak til med salt. Kan serveres med økologisk frukt, nøtter og bær.

Fra www.dk-kogebogen.dk


Hirsegrøt, 4 porsjoner

4 dl økologiske hirseflak
12-14 dl økologisk melk
4 ss økologisk smør

Kan serveres med økologisk frukt, nøtter og bær.

Melk og hirseflak piskes og kokes opp. Smør smeltes i grøten. Pisk grundig. Koker et par minutter til flak er utkokt og grøten har en passende konsistens. Kan serveres med økologisk frukt, nøtter og bær.

Fra www.dk-kogebogen.dk


Risengrynsgrøt, 4 porsjoner

1 liter økologisk melk
4 dl økologisk grøtris
½ ts salt
Vann (til koking av ris)

Server evt med økologisk kanelsukker og rød saft

Hell grøtris i gryten og fyll på med vann til ris dekkes. Kok opp. Tilsett melk og la koke under lokk i ca 45 minutter. Smak til med salt. Server evt med kanelsukker og saft.

 

Egg-grøt, 4 porsjoner

1,5 liter økologisk melk
2 økologiske egg
60 gr økologisk hvetemel
60 gr økologisk potetmel
½ ts salt
Evt. rosin og mandler

Eggeplommer piskes til skum og blandes med ⅓ av melken. Mel røres til en jevning med denne melkeblanding. Resten av melken kokes opp. Jevningen tilsettes under omrøring og grøten gis et oppkok. Smak til med salt. Ved anretning legges de hard piskede eggehviter som topper i grøten. Grøten kan serveres med f.eks. rosiner og mandler.

Fra www.dk-kogebogen.dk


Rugmelsgrøt, 4 porsjoner

1 liter vann eller økologisk melk
200 gr økologisk grovt rugmel
Litt salt
Litt økologiske sukker eller honning

Server med økologisk frukt, nøtter eller bær

Rugmel røres ut i litt av vesken og bringes i kok. Resten av vesken tilsettes under omrøring og kokes opp. Smak til med salt og sukker. Server med frukt, nøtter eller bær.

Fra www.dk-kogebogen.dk

 

Rømmegrøt, 4 porsjoner

¼ liter økologisk rømme
ca 2 dl økologisk hvetemel
¾ liter kokende økologisk melk

½ ts salt

Kok opp rømmen under lok i 10 min. Sikt 1/3 av melet i, trekk gryten vekk fra platen og la den småkoke. Rør jevnlig forsiktig i grøten. Smør skal nå komme frem og fløte og melblanding skiller seg. Skum av smør og hold det varmt. Det serveres til grøten. Sikt resten av melet i grøten og rør godt, gi grøten et oppkok. Hell kokende melk i gryten til den blir passe tykk og kok grøten i noen minutter. Smak til med salt. Serveres med sukker, kanel og smør.

 

Oppskrifter – kaker

Muffins

200 gr smeltet økologisk smør
125 gr økologisk sukker
5 økologiske egg
150 gr økologisk siktet speltmel (evt erstattes litt med sammalt speltmel)
2 ts økologisk bakepulver
1 ts økologisk vaniljesukker
Evt bær etter ønske, f.eks. blåbær, tyttebær, solbær

Rør smeltet, avkjølt smør og sukker hvitt. Heri røres egg. Mel blandes med bakepulver og vaniljesukker og tilsettes litt av gangen mens det forsiktig røres til jevn masse. Vend evt forsiktig bær i deigen. Hell i muffinsformer, fyll 2/3 opp i formen. Bak dem på midterste rille i en 200 grader varm ovn i ca 20 minutter.

 

Lette muffins

En sunnere variant av muffins med mindre fett og sukker er:

1 dl smeltet økologisk smør
2 ss økologisk sukker
1 sammenpisket økologisk egg
2,5 dl økologisk melk
275-300 gr økologisk hvetemel/speltmel (eller bruk gjerne sammalt mel)
2 ts bakepulver
1 liten ts salt
Evt bær etter ønske, f.eks. blåbær, tyttebær, solbær
Evt hakkete nøtter etter ønske, f.eks. valnøtter, hasselnøtter, mandler

Rør smeltet, avkjølt smør og sukker hvitt. Heri røres egg og melk. Mel blandes med bakepulver og salt og tilsettes litt ad gangen mens det forsiktig røres til jevn masse. Vend evt forsiktig bær eller nøtter i deigen. Hell i muffinsformer, fyll 2/3 opp i formen. Bak dem på midterste rille i en 200 grader varm ovn i ca 20 minutter. Gir ca 12 muffins.

Muffins har mange anvendelsesmuligheter og tilbehør kan varieres etter ønske. Prøv muffins med diverse bær eller nøtter, eller spis dem varme med hytteost og tyttebærsyltetøy (bakt uten bær). Muffinsdeig kan også heldes i papirformer og fryses ned innen de stekes. De tas ut av fryser og stekes i ovn og er klar på få minutter.

 

Kanelboller og –kringle

1 kg økologisk hvetemel
175 gr økologisk sukker
250 gr økologisk smeltet smør
100 gr gjær
6 dl melk
2 ts salt
2 ts kardemomme

Til kanelboller tilsettes smør, sukker og kanel

Til kringle tilsettes smør, epleskiver, rosiner, hakkete mandler

Smeltet smør blandet med sammenpisket egg til pensling

Løs opp gjæren sammen med salt i lunken melk. Hvetemel, sukker, salt og kardemomme blandes. Melkeblanding helles i melblanding sammen med smeltet, avkjølt smør og vendes sammen. Elt deigen godt til den er smidig, glatt og elastisk. Bruk gjerne kjøkkenmaskin på laveste hastighet. La deigen heve tildekket et lunt sted til dobbelt størrelse. Slå luft ut av deigen og rull deigen ut til en avlang tynn bunn.

Til kanelboller fordeles smør på deigen og sukker og kanel drysses over. Rull deigen sammen fra langsiden og skjær ’pølsen’ i skiver. Press skivene lett flate og pensl med smør-eggblandingen.

Til kringle fordeles smør, epler, rosiner og mandler langs midten av deigen på langs. Fold deigen inn over eplefyll fra langsidene så fyll fortsatt er synlig. Pensle kringlen med smør-eggblandingen.

Sett inn i 225 grader varm ovn og stek i ca. 15 minutter (kanelboller) eller i ca. 20 minutter (kringle).


Gulrotkake

4 økologiske egg
3 dl økologisk sukker
2 ts natron
1 ts økologisk kanel
1 ts  salt
1 ts økologisk vaniljesukker
1,5 dl økologisk solsikke-/rapsolje
5 dl reven økologisk gulrot

Visp egg og sukker til en eggedosis. Bland de øvrige tørre ingredienser, oljen og gulrot lett inn i eggedosisen. Hell deigen i en rund kakeform på 26 cm diameter. Sett inn i 170 grader varm ovn på nederste rille i 55-60 minutter.

Ostekrem

200 gr økologisk smørost naturell
100 gr økologisk smør
250 gr økologisk sukker
2 ts økologisk vaniljesukker

Smør ’smuldres’ før det blandes i resten. Blandes til en jevn masse, gjerne i foodprosessor. Smør ostekremen på den avkjølte gulrotkaken. Du kan velge å halvere krem-massen, dersom du ønsker mindre krem.

Tips: skjær opp gulrotkaken i passende stykker før du smører på ostekrem – så blir den penere og se på. Pynt eventuelt med spiselige blomster som ringblomst og agurkurt.

 


EN MENGDE Oppskrifter på nettet:

www.mat.no

www.aperitif.no

www.dk-kogebogen.dk

www.matoppskrift.no

 

Tips!

Perlespelt og byggkjerner i stedet for ris

Tips til smakfull, næringsrik og lokal produsert erstatning for ris er økologisk perlespelt og byggkjerner. Kok kjernene i dobbel mengde vann tilsatt litt salt i ca 45 minutter.